Επίσκεψη στο Μουσείο Αφής

Στις 3 Δεκεμβρίου 2018 επισκεφτήκαμε με το τμήμα Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων Α' εξαμήνου, το Μουσείο Αφής, του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

1.jpg

 

Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του μαθήματος Γενική Ψυχολογία. Συγκεκριμένα οι καταρτιζόμενες μέσω της βιωματικής μάθησης αναγνώρισαν τον τρόπο που σχηματίζεται η αντίληψη και το ρόλο της απτικής και οπτικής αίσθησης στον σχηματισμό της.

 

3.jpg

Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 μουσεία στον κόσμο, στο οποίο επιτρέπεται οι επισκέπτες να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των προτωτύπων που εκτίθενται σε διάφορα μουσεία. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε ανθρώπους με προβλήματα ή απώλεια όρασης να γνωρίσουν τα εκθέματα μέσω μιας άλλης αίσθησης, της αφής. Επίσης στους επισκέπτες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης δίνεται η δυνατότητα να ?στερηθούν? για λίγο την όρασή τους και να περιηγούν με κλειστά μάτια στο μουσείο ψηλαφώντας τα εκθέματα και βιώνοντας την εμπειρία της απώλειας της όρασης, αλλά και τη χρησιμότητα μιας άλλης αίσθησης, της αφής.

4.jpg

Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να μάθουμε πώς να προσεγγίζουμε έναν τυφλό και να του προσφέρουμε τη βοήθειά μας, εφόσον τη χρειάζεται.

 

Τέλος, κινηθήκαμε στο χώρο σε ζευγάρια, αναλαμβάνοντας εναλλάξ το ρόλο του τυφλού και του συνοδού, μαθαίνοντας να συνοδεύουμε έναν άνθρωπο με προβλήματα όρασης και να τον καθοδηγούμε στον τρόπο που αγγίζει τα εκθέματα, έτσι ώστε να ασχηματίσει τη νοητική αναπαράστασή τους .

 

Το ποιο σημαντικό: μας δόθηκε η δυνατότητα να ενισχύσουμε την ενσυναίσθησή μας και να ευαισθητοποιηθούμε στο τί σημαίνει η απώλεια της όρασης βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία.

 

Ευχαριστούμε το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος

Οι καταρτιζόμενες του τμήματος Β.Βρεφονηπιοκόμων

Υπουργείο Παιδείας

 

Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας & Θρησκευμάτων

Για να συνδεθείτε πατήστε εδώ

ΙΝΕΔΙΒΙΜ

inedivim

Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

 

Για να συνδεθείτε πατήστε εδώ

ΕΟΠΠΕΠ

Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Για να συνδεθείτε πατήστε εδώ

Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης

Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης

Για να συνδεθείτε πατήστε  έδω